Convector radiator

Een convector radiator wordt vaak voor grote raampartijen geplaatst, maar ook tegen gesloten muren.

Ze worden ook wel low H2O-radiator of HR radiator genoemd. De convector radiator heeft weinig watervolume en veel lamellen waardoor relatief snel opwarmt. 

Een convector radiator functioneert al bij een lage temperatuur water waardoor ze energiezuinig is. Naast het vaak charmante design is de energie-zuinigheid een belangrijk voordeel ten opzichte van de traditionele paneelradiator en ledenradiator.

Hoe werkt een convector radiator?

In een convector radiator stroomt warm water door buizen of panelen. Het water warmt de buizen of panelen (gemaakt van staal, aluminium of gietijzer) op en vervolgens verwarmen de buizen of panelen de omringende lucht.

De warmte die zo in de ruimte ontstaat, is een combinatie van stralingswarmte en convectiewarmte.

Een convector produceert voornamelijk convectiewarmte. Warm water stroomt door een smalle buis onderaan het toestel, die omgeven is door aluminium lamellen. De lamellen vergroten het contact met de omringende lucht en fungeren als warmtewisselaar.

Doordat de convector onderaan koude lucht aantrekt en door verwarming laat opstijgen ontstaat warmeluchtcirculatie. Het voordeel van convector verwarming is dat de ruimte gelijkmatiger opwarmt dan bij stralingswarmte.

De convector radiator is duurder in aanschaf dan de traditionele paneelradiator, echter door het lagere energieverbruik van circa 10% worden de meerkosten terug verdiend.

Voordeel convector radiator: energiezuinig

Een convector radiator is zeer geschikt om met lage temperaturen te verwarmen. Wist u dat het verwarmen met lage aanvoertemperaturen (35-55C) energetisch gunstiger is dan met hoge temperaturen (75-85C) en daarmee ook gunstiger voor uw portemonnee.

Het is dan ook raadzaam om bij de aanschaf van nieuwe convector radiator hiermee rekening te houden.

Vervang oude radiator en ontvang €250

Met Hotsofa tovert u de radiator om tot een comfortabele zitplaats.

Hotsofa stimuleert de aanschaf van energiezuinige convector radiatoren met een vergoeding van €250,-.

Hotsofa is geïnspireerd op de radiatorbank en is in 2017 bekroond met de Red Dot Design Award. 

De bank kan als een soort radiatorombouw worden toegepast over een vrijstaande radiator bij het raam, maar ook over een plintradiator die aan de muur is gemonteerd.

Make-over concept in collage

Hotsofa is door z’n lage gewicht makkelijk te verplaatsen en door z’n riante zithoogte van 48 cm ook geschikt als eetkamerbank.

Convectorput

Een verwarmingselement dat onzichtbaar in de vloer is ingebouwd wordt ook wel een convectorput genoemd. De put is aan de bovenzijde met een convectorput rooster afgesloten.

Ook voor de convectorput geldt dat het raadzaam is een convector verwarming te plaatsen.

Wist u dat u de ruimte van de convector kunt benutten door hier een Hotsofa over te plaatsen. In deze video ziet u hoe dit kan. 

Kies voor de toekomst!

Met een stijgende energieprijs in het vooruitzicht is het raadzaam bij de aanschaf van een radiator te overwegen om het type convector-radiator te kiezen.

Daarbij maakt u met de keuze voor een convector radiator uw gehele installatie (in fasen) geschikt voor lage temperaturen en daarmee klaar voor de ombouw naar een elektrische installatie (gasloos).

Geschikte convector radiator kopen

De Belgische radiatorenfabrikant Jaga is een van de eerste fabrikanten die de ontwikkeling van energiezuinige radiatoren tot haar speerpunt maakte.

In veel appartementen complexen en de utiliteitsbouw worden sinds decenia de Jaga radiatoren toegepast.

Gezien de stijgende behoefte om ook woningen te kunnen koelen is het van belang de installatiekeuze hierop af te stemmen.

De lage temperaturen convector radiatoren van Jaga zijn ook geschikt om mee te koelen. 

Ook Radson plintradiatoren worden veel toegepast. Let erop dat u voor een Radson plintradiator met een convector kiest. 

Koelen en ventilatie

Bij het beheersen van het binnenklimaat is naast verwarmen en koelen ook het ventileren van groot belang. Naarmate huizen in de toekomst steeds beter worden geïsoleerd wordt dit steeds belangrijker. 

Met de ontwikkeling van de Oxygen2 is er nu ook een Jaga radiator die naast verwarmen en koelen ook kan ventileren. Het is een convector radiator met ventilator.

Door de toepassing van een filtertechniek wordt de lucht gezuiverd. Deze convector radiator met radiator is vraaggestuurd en voorziet in een EPC reductie tot 0.19 en wordt veel toegepast bij renovaties

 Lees hier meer over de Jaga convector radiator Oxygen2.

Offerte of stofstalen ontvangen?

Bent u enthousiast geworden? Ontvang dan een offerte of stofstaal in huis!