Radiatorombouw

Wil je je radiator wegwerken en er óók nog op kunnen zitten? Dat kan! Een radiatorombouw die is gemaakt van hoogwaardig materiaal kan een extra zitplaats creëren en de sfeer totaal veranderen. Ben je handig en denk je het zelf te kunnen maken? Of koop je liever een kant en klare oplossing? Lees hier alles over de ombouw van je radiator en wat de beste keuze is voor jou.

Waarom je radiator wegwerken?

Uitgezonderd de prachtige design radiatoren vinden de meeste mensen een radiator gewoon een lelijk ding dat ze, zeker als het voor het raam staat, liever kwijt dan rijk zijn. Bij nieuwbouw is het om die reden vaak een optie om voor vloerverwarming te kiezen.

radiatorombouw onder het raam

Wanneer het een groot raamoppervlakte betreft of wanneer er behoefte is om de ruimte snel te kunnen opwarmen, kiezen veel mensen nog steeds voor radiatoren, zonodig in combinatie met vloerverwarming.

Een mooie andere oplossing is het natuurlijk om een radiatorombouw te maken zodat je alsnog lekker bij het raam kunt zitten en de onaantrekkelijke radiator door een paneel wordt gecamoufleerd.

Daarbij is het is het ‘wonder’ dat een verwarming ombouw geen ruimte inneemt, immer de radiator stond er al.

Hiermee wordt de woonruimte optimaal en efficiënt benut, iets wat prachtig past binnen het ‘compacte wonen’. 

Hoe pak je het aan?

Goed, met radiator bekleding kun je dus relatief eenvoudig een comfortabele loungeplek bij het raam creëren.

De vraag is nu: ga je de radiatorombouw zelf maken of laten maken? Of kies je voor een kant-en-klaar pakket of is een radiatorbank een beter alternatief?

Begin bij de maat van de gewenste verwarmingsombouw en het gewenste materiaal. Houdt deze in het achterhoofd tijdens je zoektocht. Ze zullen de grootste invloed op de prijs hebben.

Hieronder lees je de overwegingen voor een weloverwogen keuze.

radiatorbekleding met kussens

Kant-en-klare radiatorombouw

Bij de meeste bouwmarkten, zoals de Gamma, Praxis, Karwei, Hornbach en Hubo zijn kant en klare radiatorombouwen te verkrijgen van hout en metaal die je verwarming verbergen.

Let in de bouwmarkt op de juiste maatvoering en kies de stijl die bij je past. Een metalen ombouw (bv. Sentimo) die je met een magneet bevestigt, oogt strak, terwijl hout een natuurlijke look heeft.

zitten op een omgebouwde radiator

radiatorombouw als vensterbank

Hierboven zie je voorbeelden van het merk Cando. Deze producent levert meerdere kant-en- klare modellen in verschillende stijlen. Doordat er voldoende ruimte is tussen de radiatorbekleding en de vensterbank wordt de warmtecirculatie niet gehinderd.

Het is raadzaam om de lengte van de kachel ombouw zo te kiezen dat deze past bij het interieur, onafhankelijk van de lengte van de radiator. Vaak zal dit een behoorlijke overlengte zijn ten opzicht van de radiator. Een magnetische radiatorombouw is vaak maar in enkele maten beschikbaar.

Het voordeel van kant-en-klare radiatorombouw is dat je, behalve zorgvuldig inmeten, weinig voorbereidingen hoeft te doen. De producten zijn compleet afgewerkt, dus ben je geen tijd en kosten kwijt aan het inkopen van materialen zoals metaal, hout en verf.

Over het algemeen is een kant-en-klare radiator-ombouw de goedkoopste oplossing , maar niet de meest exclusieve. Wil je liever zelf radiatorbekleding maken? Lees dan verder!

ℹ️ TIP: De Hotsofa is een kant-en-klare design radiatorbank die past over een radiator tot 40cm hoog. Deze radiatorombouw heeft een modern ontwerp en is duurzaam vervaardigd.

Ben je op zoek naar een modern vormgegeven bank over een radiator met horizontale lijnen? Kijk dan eens op de homepage.

Radiatorombouw zelf maken

Vaak geeft het veel voldoening om iets zelf te maken. Moet je natuurlijk wel een beetje handig zijn met materialen zoals hout, MDF en metaal. Een mdf radiatorombouw zelf maken is moeilijker dan het lijkt.

Het voordeel van het zelf maken van een radiatorombouw is dat je de stijl en details helemaal zelf bepaalt. Ook de prijs valt lager uit.

Zowel de bouwtekening als de productie kost wel wat tijd en energie, maar dan eindig je ook met een eigengemaakt uniek resultaat.

Het zelf maken van een radiatorombouw hoeft per definitie niet ingewikkeld te zijn. De moeilijkheidsgraad van de verwarmings ombouw bouwtekening en materiaalkeuze bepaalt vaak hoe groot je klus wordt. En kies je voor een radiatorombouw met traliewerk of niet. 

Zet je de radiatorombouw op laminaat dan is de uitkeping bij de staanders ook belangrijk zodat de ombouw niet op de strip of plint staat. Zo komt hij mooi strak tegen de muur te staan.

Waar je goed op moet letten bij het plaatsen van een radiatorombouw is de materiaalkeuze en zorg dat deze aansluit bij je interieur. Een metalen webbing geeft al snel een meer chique en moderne uitstraling. Door het op deze wijze plaatsen van een radiatorombouw kun je de verwarming wegwerken op een visueel aantrekkelijke wijze.

De bovenkant en zijkant van de radiatorombouw worden doorgaans gesloten. Je kunt de zijkant eventueel gedeeltelijk open houden zodat nog meer warmte gemakkelijk de kamer in kan stromen.

om maat knippen ombouw

zelf radiator afzetten

zelf gemaakte radiatorbank

Een radiator-ombouw zonder klassieke webbing maar met een volledig houten radiatorombouw kan natuurlijk ook. Het inmeten van een radiatorombouw is erg specialistisch werk. Zorg voor voldoende tussenruimte tussen de houtdelen en een open ruimte aan de onderzijde van minimaal 6 cm. Vooral bij steigerhout.

Dit is nodig om de doorstroming van lucht (convectie) mogelijk te maken en warmteverlies te voorkomen. Wil je je verwarming bedekken door de ombouw zelf te maken? Lees hier het stappenplan om een eenvoudige radiatorombouw te maken.

Radiatorombouw laten maken

Wil je liever niet zo’n radiatorombouw van de bouwmarkt? Ga je voor een high-end ontwerp die je eigen doe-het-zelf-capaciteit te boven gaat en is geld niet direct een beperking, dan kan je natuurlijk ook een vakman inhuren om je eigen droomplek bij het raam te creëren.

Dit is de ideale manier voor een radiatoromkasting of radiatorombouw op maat. Dus wil je je radiator verbergen door een nieuwe radiatorombouw te laten maken? Kijk vooral even op Pinterest voor prachtige voorbeelden ter inspiratie. Doe dit vóórdat je een radiatorombouw gaat kopen.

De vensterbank en de radiator

Een vensterbank is letterlijk: ‘een bank bij het venster’. In moderne huizen vaak verworden tot een smalle kozijnstrook voor met planten en vakantiesouvenirs, maar oorspronkelijk een fijne zitplaats bij het raam. In veel klassieke woningen zie je dit nog terug.

onder raam zitten

radiatorombouw opslag lades

zitplek radiator

Een behaaglijk brede vensterbank met prachtig uitzicht naar buiten, wie wil dat niet? Om die reden zie je in oude woningen vaak dat de radiatorombouw onderdeel is van de vensterbank. Op deze manier kun je je verwarming afdekken én heerlijk lounchen.

De radiator

In de naoorlogse woningen en appartementen is vaak veel glas toegepast. In de moderne bouw zie je vaak volledige glaspuien, dit maakt een woning licht en transparant.

Om de koude bij het raam weg te nemen staat bij de glaspuien vaak een vrijstaande radiator. Er zijn prachtige design-radiatoren, kijk maar eens naar de onderstaande foto’s van uitgevoerde ideeën.

design radiator zwart

smalle design radiator bij raam

creatieve design radiator

Radiatorbank: alternatief op ombouw

Veel mensen hebben de behoefte om lekker bij het raam te zitten en proberen de radiator, die dus feitelijk in de weg staat, als zitplaats te benutten. 

Dit heeft meerdere producenten geïnspireerd om een radiatorbank te maken die je over de radiator heen kunt zetten. Een radiator afdekken is hier dus niet meer nodig.

De meeste hebben een zonderling design en zijn echte eye-catchers. Hieronder zie je het design van een exclusief Deens merk Blendwerk.

witte radiatorbank

bruine design radiatorombouw

Deze producten zijn vaak in een stuk te verkrijgen. Hiermee haal je een mooie en stevige radiatorombouw in huis. Let wel dat je hier vele jaren mee door moet en niet snel/goedkoop te vervangen zijn.

Radiatorbank met zitgedeelte

handige houten radiator zitvlak

Enkele producenten van radiatoren kiezen ervoor om ook een radiator met een zitmogelijkheid (de bekleding) in hun assortiment op te nemen. Hiernaast zie je een radiatorbank van het merk Zehnder. Een fijne combinatie van zitbank en radiator. Het bankoppervlak en de radiator zijn in meerdere kleuren en op maat verkrijgbaar.

Radiator verlagen

In moderne huizen zie je vaak dat radiatoren van het merk Jaga (type Tempo) zijn toegepast. Vaak hebben deze radiatoren een hoogte van rond de 40 cm.

Weet u dat het is veel gevallen mogelijk is de behuizing te verlagen waardoor het uitzicht minder door radiator wordt verstoort. Ook wordt het eenvoudiger een geschikte radiatorombouw te plaatsen.

ℹ️ TIP: zie in de video hieronder hoe u de radiator met 10 cm kunt verlagen.

Hotsofa

Heeft u nog geen radiatorombouw en geen radiatorbank? Wellicht kan dan de multifunctionaliteit en schoonheid van Hotsofa u charmeren. Met een mooie radiatorombouw van Hotsofa tovert u de radiator direct om tot een heerlijke lounge-plek.

Een hotsofa is licht van gewicht, makkelijk te verplaatsen en door z’n riante zithoogte ook geschikt voor bij de eettafel. Ook is de Hotsofa radiatorombouw in iedere gewenste kleur te verkrijgen.

Radiator wegwerken?

Zoekt u een manier om uw radiator op een smaakvolle manier weg te werken? Overweeg dan Hotsofa: dé praktische designbank van Nederlandse ontwerper Co de Smalen.
TIP
Add to cart