Raam radiator

De raamradiator moet z’n velbegeerde plek bij het raam vaak delen met andere woonwensen en dat levert regelmatig een vreemdsooortige stapeling van funties op.

Co de Smalen schreef in 2016 al: ‘Raam – je bent de bron van alle licht –  je brengt buiten binnen – je geeft me een grenzeloos vertrouwen – vooral als ik met een kopje koffie bij je zit – ik hou van je’

Waarom een raamradiator?

Al sinds mensen heugen zijn warmte, licht en ruimte deugdelijk voor het welbevinden. In de betrekkelijkheid van het begrensde interieur geeft de plek bij het raam het gevoel van ruimte, inspiratie en het besef van de seizoenen.

In de zomer warmt de zon, terwijl in de winter  de koudeval door het raam worden gebroken en – juist ja – daarom staat daar een raamradiator.

Ze staat eigenlijk altijd een beetje in de weg en ontneemt een deel van het uitzicht, met name als ze te hoog is.De raamradiator is de inspiratie voor de radiatorbank, want zitten bij het raam, dat willen we.

Fabrikanten van raamradiatoren kiezen vaak voor lage slanke design om de visuele impact op het interieur te beperken.

Vaak wordt de raamradiator over de volle lengte van de raampartij toegepast en is deze vrijstaand.

Ook bij vloerverwarming wordt afhankelijk van de isolatiewaarde van het glas en de wens om de woning onverwacht snel te kunnen opwarmen vaak ook gekozen voor ondersteunende raamradiatoren.

Radiator bekleding

De meest pragmatische en romantische aanpak om de raamradiator om te toveren tot een zitplek is natuurlijk het kussentje op de verwarming.

Dit is ook de inspiratie geweest voor de ontwikkeling van Hotsofa. ‘Toen ik het kussentje op de verwarming zag, dacht ik, waar heb ik dat meer gezien.

Vanaf dat moment zag ik alleen nog maar kussentje op verwarmingen’, aldus Co de Smalen (ontwerper van Hotsofa).

Radiator bekleding Hotsofa

Met Hotsofa kiest u voor een unieke radiator bekleding en tovert u de radiator om tot een comfortabele zitplaats.

Hotsofa is meer dan alleen een radiator bekleding. Het is een multifunctionele bank.

Hotsofa is licht van gewicht, makkelijk te verplaatsen en door z’n riante zithoogte van 48 cm ook geschikt als eetkamerbank.

Raamradiator verlagen

In moderne huizen zijn veel raamradiatoren van het merk Jaga (type Tempo) zijn toegepast. Vaak hebben deze radiatoren een hoogte van rond de 40 cm.

Weet u dat het in veel gevallen mogelijk is om de behuizing met 10 cm te verlagen. Met het verlagen van de ommanteling neemt het neemt het zogenaamde ‘schoorsteeneffect’ iets af waardoor de warmtecapaciteit in theorie afneemt.

In de praktijk is de afname in capaciteit nauwelijks merkbaar. Kijk in deze video hoe u de radiator met 10 cm kunt verlagen.

Kies voor de toekomst

Wist u dat het verwarmen met lage aanvoertemperaturen (35-55C) energetisch gunstiger is dan met hoge temperaturen (75-85C) en daarmee ook gunstiger voor uw portemonnee.

Het is dan ook raadzaam om bij de aanschaf van nieuwe raamradiator hiermee rekening te houden. Een convector radiator is zeer geschikt om met lage temperaturen te verwarmen.

Raamradiator vervangen voor een convector radiator

Een convector radiator is zeer geschikt om met lage temperaturen te verwarmen. Ze worden ook wel low H2O-radiator of HR radiator genoemd.

De convector radiator heeft weinig watervolume en veel lamellen waardoor deze veel sneller opwarmt en de warmte afgeeft dan de plaatradiator die veel water en weinig lamellen bevat.

Met de keuze voor een convectorradiator maakt uw de gehele installatie (in fasen) geschikt voor lage temperaturen en daarmee klaar voor de ombouw elektrisch (gasloos).

Voor een diepgaande uitleg over de energetische aspecten van verschillende typen radiatoren kunt u op de site van Milieu Centraal meer lezen.

Convector radiator kopen

De Belgische radiatorenfabrikant Jaga is een van de eerste fabrikanten die de ontwikkeling van energiezuinige radiatoren tot haar speerpunt maakte.

In veel appartementen complexen en de utiliteitsbouw zijn en worden de radiatoren van Jaga toegepast. Gezien de stijgende behoefte om ook woningen te kunnen koelen is het van belang de installatiekeuze hierop af te stemmen

 De lage temperaturen convector radiatoren van Jaga zijn ook geschikt om mee te koelen.

Radiator vervangen en ontvang €250,-

Wil je de radiator vervangen? Hotsofa stimuleert de aanschaf van energiezuinige raamradiatoren met een vergoeding van €250,-.

Hotsofa is geïnspireerd op de radiatorbank en is in 2017 bekroond met de Red Dot Design Award. Met Hotsofa tovert u de radiator om tot een comfortabele zitplaats.

De bank kan worden toegepast over een vrijstaande radiator bij het raam, maar ook over een plintradiator die aan de muur is gemonteerd. 

De Hotsofa radiatorombouw bank is door z’n lage gewicht makkelijk te verplaatsen en door z’n riante zithoogte van 48 cm ook geschikt als eetkamerbank. 

Offerte of stofstalen ontvangen?

Bent u enthousiast geworden? Ontvang dan een offerte of stofstaal in huis!